Tips voor baardverzorging

Joucke-02

Wie kan dat beter advies geven over de verzorging van je baard dan de winnaar van de Barbershop Award 2018 – Joucke Modderkolk!

Joucke vertelt:

Ik maak onderscheid tussen 3 typen baarden:
1. stoppelbaard

2. korte baard

3. lange baard

Voor iedere baard geldt een aparte verzorging:

Nummer-1

Verzorging stoppelbaard

Joucke-03
Joucke: “Een stoppelbaard kan best wel hard aanvoelen.  Hoe verzorg je deze lengte baard? En welke producten zijn hiervoor nodig? Baardshampoo en baardolie zijn producten die ideaal zijn voor een stoppelbaard. Veel mensen denken baardshampoo?? Ik heb toch gewone shampoo is toch prima? Dit hoor ik echt bijna ieder dag terug in de shop. Maar het tegendeel is bewezen! Baardharen werken namelijk anders dan je normale hoofdharen. De baardharen hebben  olie nodig om door de dag heen soepel te blijven en niet stug aan te voelen.

Normale haarshampoo trekt juist de olie uit je baardharen, waardoor de haren ineens zonder voeding komen te zitten. In de meeste baardshampoo zitten natuurlijke ingrediënten, waardoor dit de juiste keuze is voor je baard. Ook kies ik zelf vaak voor een PH-neutraal product dit is beter voor de huid voorkomt irritaties.

En dan nu de baardolie! Dit verzorgt de huid onder je baardharen, waardoor je geen droge huid krijgt. Het voorkomt ook baardhaar uitval, omdat de baardharen de juiste voeding krijgen om gezond te blijven. Naast de verzorgende werking, zorgt baardolie ook ervoor dat je stoppelbaard zacht wordt. De olie maakt dat baardhaar wat vochtiger blijft hierdoor blijft de baard lekker zacht.”

Nummer-2

Verzorging korte baard

Joucke-04

Joucke: “Hier is het eigenlijk niets anders dan de stoppelbaard, alleen kan hier baardbalsem nog wel eens een voordelig effect hebben! Het zorgt er namelijk voor dat de baard in model blijft en tegelijkertijd lekker verzorgd wordt. Terwijl een baardolie de baard geen hold geeft en niet in model houdt, doet de balsem dit dus juist wel! En de balsem verzorgt net zo goed als de olie dat doet maar is naar mijn mening niet geschikt voor een stoppelbaard

Daarnaast heb je ook een baardkam nodig om je baard in model te krijgen wanneer je de baardbalsem in je baard doet Door je vingers door baard heen te vegen, lukt het wel.. Maar een baardkam helpt om je baard volledig de juiste kant op te krijgen. Het mag trouwens ook een baardborstel zijn, deze is vaak wat stugger en is ook fijn om even lekker stevig door je baard heen te gaan. Let wel, zorg dat de borstel van zwijn- of paardenhaar is! Kunststof en dergelijke namaakhaar zorgt voor een statisch effect in je baard.”

Nummer-3

Verzorging lange baard

joucke-01

Joucke: “Een lange baard, tja dat wil bijna iedere stoere kerel! Maar hoe? Dit vergt geduld, tijd en energie. Waarom? Nou dat ga ik je vertellen: het kan voor de meeste baardgroeiers zo een jaar of zelfs langer duren. Om het proces zo goed mogelijk te laten verlopen, is het volgende woord écht van belang: verzorging. Dit geldt niet alleen voor je baard, maar voor heel je lichaam en geest. Voeding, stress en verkeerde producten hebben allemaal negatieve impact hebben op je baardgroei.

Dus let op je voeding! Vitamine en eiwitten zijn de basis voor opbouw van testosteron en van een gezonde huid en haargroei. Hoe meer testosteron, hoe beter het baardhaar! Dus sporten en bewegen met gewichten smijten is dus wel van belang om je spiegel te verhogen. Eet voldoende fruit, noten, vlees en vis en gebruik een multivitamine en/of biotine. Maar besef wel dat dit maar geldt voor 5%, de rest hangt toch echt af van je levensstijl en voeding!
Daarnaast is voor de lange baard de baardolie echt een must!!! Qua extra verzorging buiten het hierboven beschreven levenstijl. Baardolie zorgt ervoor dat de lange baardharen gevoed blijven en het verzorgt ook de huid onder je baard. Gebruik daarnaast een baardshampoo en een balsem. Een lange baard kan niet zonder de balsem in model blijven en baardwax is toch echt minder verzorgend. Voor een lange baard raad ik ook een baardborstel aan.”

Beeld: Instagram Joucke’s Barbershop